Nasi uczniowie z klas I-III z pomocą wychowawcy oraz rodziców przygotowywali i degustowali zdrowe śniadania. Dzieci wykazały się dużą wiedzą z zakresu zdrowego odżywiania wykorzystując wartościowe i cenne dla organizmu produkty. Uczniowie zadbali także o estetykę przygotowanych śniadań, a samodzielność i pomysłowość młodych adeptów kulinarnych mogłaby zaskoczyć niejednego rodzica.
Starania wszystkich uczniów, aby śniadania były smaczne, zdrowe i kolorowe przybrały różne ciekawe formy.
Oryginalny pomysł na przygotowanie śniadania mieli uczniowie z klasy I a - wybrali się, bowiem w kulinarną podróż po Europie. Przygotowali to, co jedzą na śniadanie dzieci z wybranych krajów europejskich.
Uczniowie przynieśli do szkoły produkty do przygotowania śniadania, które spożywają dzieci z wylosowanych krajów:
1. Grecja - sałatka grecka, oliwki, mandarynki, winogrona.
2. Holandia – mleko, kakao, pieczywo, masło, sery gouda, ogórek zielony.
3. Francja – bagietki, croissanty, sery, masło, wędlina, pomidory, sałata, winogrona.
4. Hiszpania – pomidory, papryka, szynka, sałata, oliwa, pieczywo.
5. Wielka Brytania – pieczywo tostowe, sery, pomidory, dżemy.
6. Włochy – owocowe szaszłyki.
7. Węgry – salami, papryka, pomidory, pieczywo, jabłka.
8. Polska - oscypek, jajka, wędlina, rzodkiewki, ogórek, gruszki, jabłka, śliwki.
Po przygotowaniu potraw i przekąsek nastąpiła degustacja. Wszyscy byli ciekawi, jak smakują śniadania naszych przyjaciół z Europy. W atmosferze radości i wzajemnego uznania za pomysłowość i zaradność uczniowie wybierali to, co według nich było najsmaczniejsze. Wszyscy doszli do wniosku, że urozmaicone śniadania są smaczne i bardzo zdrowe w każdym kraju.
Klasa 2a
|