Aktualności
Kalendarz 2020/21
Projekty
Konkursy
W naszej szkole...
Sport i zdrowie
Na lekcjach historii
Samorząd Uczniowski
Zajęcia dodatkowe
PCK
Karta Rowerowa
Dziecięce Spotkania Muzyczne
Skansen
Szkolne Koło Misyjne
Sukcesy naszych uczniów
Nauczanie wczesnoszkolne
Wolontariat w szkole
Projekt "Razem Raźniej"
PROCEDURA COVID-19
Koncepcja Pracy Szkoły
Wizja i Misja Szkoły
Dyrekcja
Pedagog szkolny
Psycholog
Świetlica
Biblioteka
Dokumentacja szkolna
Ochrona Danych Osobowych
Historia SP 59
Druki do pobrania
Ubezpieczenie
Czas trwania lekcji
Profilaktyka - Cyberbezpieczeństwo
Stypendia-PRYMUS
Informacja
Główny Inspektor Sanitarny
Bezpieczna szkoła
Wykaz podręczników na rok szkolny 2020/2021
Terminarz spotkań z rodzicami 2020/2021
Opłaty za obiady
Stołówka
Nabór do klasy pierwszej
Gazetka szkolna
Czy nasze dziecko może już iść do szkoły?
Nabór do klas II - VIII
Kontakt
  "Śniadanie daje moc"

Nasi uczniowie z klas I-III z pomocą wychowawcy oraz rodziców przygotowywali i degustowali zdrowe śniadania. Dzieci wykazały się dużą wiedzą z zakresu zdrowego odżywiania wykorzystując wartościowe i cenne dla organizmu produkty. Uczniowie zadbali także o estetykę przygotowanych śniadań, a samodzielność i pomysłowość młodych adeptów kulinarnych mogłaby zaskoczyć niejednego rodzica.

Starania wszystkich uczniów, aby śniadania były smaczne, zdrowe i kolorowe przybrały różne ciekawe formy. 
    Oryginalny pomysł na przygotowanie śniadania mieli uczniowie z klasy I a - wybrali się, bowiem w kulinarną podróż po Europie. Przygotowali to, co jedzą na śniadanie dzieci z wybranych krajów europejskich. 
Uczniowie przynieśli do szkoły produkty do przygotowania śniadania, które spożywają dzieci z wylosowanych krajów:
1. Grecja - sałatka grecka, oliwki, mandarynki, winogrona.
2. Holandia – mleko, kakao, pieczywo, masło, sery gouda, ogórek zielony.
3. Francja – bagietki, croissanty, sery, masło, wędlina, pomidory, sałata, winogrona.
4. Hiszpania – pomidory, papryka, szynka, sałata, oliwa, pieczywo.
5. Wielka Brytania – pieczywo tostowe, sery, pomidory, dżemy.
6. Włochy – owocowe szaszłyki.
7. Węgry – salami, papryka, pomidory, pieczywo, jabłka.
8. Polska - oscypek, jajka, wędlina, rzodkiewki, ogórek, gruszki, jabłka, śliwki.
Po przygotowaniu potraw i przekąsek nastąpiła degustacja. Wszyscy byli ciekawi, jak smakują śniadania naszych przyjaciół z Europy. W atmosferze radości i wzajemnego uznania za pomysłowość i zaradność uczniowie wybierali to, co według nich było najsmaczniejsze. Wszyscy doszli do wniosku, że urozmaicone śniadania są smaczne i bardzo zdrowe w każdym kraju.


Klasa 2a

 
  
 
Wszelkie prawa zastrzeżone © Szkoła Podstawowa 59 w Katowicach 2011/2012.
Code: www.paskud.pl, Design: www.nearlyoutsiders.com